Путин: Украйна влиза в гражданска война

Путин: Украйна влиза в гражданска война
До сблъсък в Краматорск не се е стигнало. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Украйна е на път да влезе в гражданска война, след като Киев изпрати войска срещу проруските сепаратисти. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел той описал действията на Киев като „остра ескалация“.

Украйна обяви старта на „антитерористична операция“ в източната част на страната във вторник. Москва анексира Крим миналия месец и има многохилядна войска, позиционирана по границата с Украйна.

„Руският президент отбеляза, че острата ескалация на конфликта е поставила страната в ситуация на ръба на гражданската война“, съобщи Кремъл за разговора на Путин с канцлера Меркел.

Отбелязва се обаче също така, че и двамата лидери отчитат важността на планираните четиристранни разговори в четвъртък между висшите дипломати на Русия, ЕС, САЩ и Украйна. Изявлението на Кремъл описва украинската военна операция в Източна Украйна като „антиконституционен акт за използване на сила срещу мирно протестиращи“.

Напрежението в последните дни нарасна значително, след като проруски бунтовници окупираха административни сгради в десет различни сгради в цяла Източна Украйна. Сепаратистите имат искания за по-голяма автономия или референдум за отделяне от Украйна.

Размирните градове в източната част на страната са под обсада, след като правителството даде ход на мащабна силова операция.

Този път освен специални части на полицията и жандармерията, армията също навлезе в районите, където проруски формирования бяха завзели административни сгради.

Армията предприе офанзива на летището в град Краматорск, което беше окупирано от бунтовниците. Военните пристигнали с два хеликоптера след неуспешен опит на военен самолет да се приземи на летището, чийто вход бил барикадиран от сепаратисти и техни симпатизанти. До сблъсъци не се е стигнало, съобщи Нова телевизия.

Украинските власти не съобщиха за жертви и пострадали за разлика от руски медии, които, без да цитират източници, твърдят, че са убити поне четирима души. По-рано украинската армия съобщи, че си е върнала контрола върху военното летище в Краматорск.

#Украйна #Краматорск #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"