Крепостта „Кария“ край Шабла потъва в морето

Крепостта „Кария“ край Шабла потъва в морето
Късноантичната крепост "Кария" потъва в морето. Снимка: www.yanitza-hotels.com
A A+ A++ A

Късноантичната крепост "Кария" потъва в морето. Тя се намира на 6 км. източно по права линия от центъра на Шабла и обхваща нос Шабла.

Мерки за съхранението и не се взимат, въпреки нейната археологическа стойност. Крепостта е възникнала към края на 5 и началото на 6 в.пр. Хр. и е просъществувала до към края на 6 в.

Укреплението е изпълнявало военно-полицейски функции, изразяващи се в охрана на пристанището, наблюдение и контрол на сухопътния и морски трафик в района, събиране на разузнавателни данни, контрол на търговията и осъществяване на имперската данъчна и митническа политика.

Според археологическите останки, укреплението има схема на класически квадрибургум и може да се класифицира като малък кастел, с четириъгълни ъглови кули, които се издават ненапълно пред стените. Укреплението е издигнато най-рано през първата половина на 4 век.

Стандартите на квадрибургите предполагат приблизително квадратна реконструкция на неговия план с размери 60 на 60 метра. Руините на крепостта били използвани за построяването на Шабленския фар.

#останки #фар #Шабла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"