Експерти: Зимният сезон намалява за сметка на летния

Експерти: Зимният сезон намалява за сметка на летния
„Удължаването на летния сезон представлява сериозна заплаха за зимния туризъм в България“, смятат експерти. Снимка: www.infotourism.net
A A+ A++ A

„Удължаването на летния сезон вследствие на глобалното затопляне представлява сериозна заплаха за зимния туризъм в България“, показва анализ за отражението на климатичните промени у нас, публикуван за обсъждане на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Условията за ски туризъм не са добри, особено на фона на планираното изграждане на нов зимен комплекс в Рила, а местните власти в Банско искат разширяване на ски зоната над града. Според експерти, ски курортите и други дейности, свързани със зимния туризъм, ще бъдат най-жестоко засегнати от климатичните промени, което има негативен ефект върху местните общности, зависещи от работните места и приходите.

Според синоптичните прогнози още след 2020 г. ще започнат периоди с 2 до 6 последователни години с лоши за зимни спортове условия, каквато бе отишлата си зима. Разходите по скъпоструващата техника за производство на изкуствен сняг няма да може да се компенсират от туристическите приходи, а нейното използване дори в момента отблъсква значителна част от българските туристи.

Последиците за летния туризъм у нас обаче ще са по-скоро положителни, смятат експертите. Морският сезон ще стане по-дълъг, но при режим на водата и с повече разходи за ток.

#сезон #Банско #спорт #ски #курорти #ток #България #сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"