Телефоните на Nokia с Android идват в България след Великден

Телефоните на Nokia с Android идват в България след Великден
A A+ A++ A

Nokia официално представи в България първите си смартфони с Android от серията X, които бяха анонсирани официално на мобилния конгрес. Става дума за моделите Nokia X, Nokia X+ и Nokia XL, които залагат на модифицирана версия на Android с услугите на Nokia и Microsoft на мястото на тези на Google, и имат цена, която ги позиционира под серията Lumia с Windows Phone. И трите модела ще се появят в офертите на мобилните ни оператори, но първо това ще направят Nokia X и Nokia X+ през идните дни - вероятно веднага след Великден, а по-късно очакваме и Nokia XL.

Трите модела имат характерен за Nokia дизайн, който залага на сменяеми панели в различни ярки цветове и до голяма степен споделят едни и същи технически характеристики - 4GB вградена памет (за файлове са достъпни по-малко), двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 с честота 1GHz и екранна резолюция WVGA (800 x 480). Първите две устройства нямат предна камера, а основната е с фиксиран фокус и резолюция 3МР. Nokia X е с 512MB RAM, а X+ има 768МВ RAM. Nokia XL е с 5" екран, 2МР предна камера, 5МР основна камера с автофокус и LED светкавица, 768МВ RAM и батерия с капацитет 2000 mAh.

Телефоните са базирани на Android 4.1.2, и по-точно на AOSP - версията с отворен код на Android, която всеки производител може да вземе и модифицира според нуждите си. Точно това е направила и Nokia, която е заменила услугите на Google със свои, и такива на Microsoft и е променила интерфейса, така че да прилича на Windows Phone. Той има две основни секции - Fastlane с данни за последно използваните приложения и основен екран с плочки и уиджети и връзки към инсталираните приложения.

Устройствата позволяват изтеглянето на приложения от специален софтуерен магазин, в който вече се намират много от популярните заглавия, но няма проблем и инсталирането на APK файлове, които са копирани в паметта на телефоните. Има съвместимост и с други магазини за Android, като телефонът показва в кои магазини се намира търсено приложение и позволява изтеглянето му оттам. Сред софтуерните екстри са картите HERE Maps и навигационното приложение HERE Drive, които за първи път са достъпни за Android. Последното осигурява безплатна гласова навигация в цял свят с опция за изтегляне на съответните карти в телефона. Устройствата разполагат също и с разнообразие от предварително заредени приложения и игри като BBM, Plants vs. Zombies 2, Viber, Vine и Twitter.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници