Няма страшно! Откраднали са ви ЕГН-то, не телевизора!

Няма страшно! Откраднали са ви ЕГН-то, не телевизора!
A A+ A++ A

Няма и няма да има отговорни лица и институции за кражбата на личните данни на хиляди българи, за да послужат за регистрации на партии за евровота. Няма да бъдат анулирани регистрации, защото измамата е трудна за доказване. Скандалът ще отшуми, защото голяма част от гражданите смятат кражбата на данни за по-малко страшна от това да ти откраднат колата или телевизора. МВР не смята, че кражбата на ЕГН-та е негова работа, от ЦИК посъветваха гражданите да си търсят правата в Комисията за защита на личните данни или в прокуратурата.

По традиция, когато у нас заговорим за граждански права, се появява някой да обясни, че това са „празни работи“ на фона на мизерията и всичките ни други проблеми. Обясняват ни го всеки ден от телевизора. Вътрешният министър Цветлин Йончев обясни, че МВР няма как да защити гражданите от изтичане на ЕГН-тата им, а това съвсем не е първият случай на изтичане на данни. „Аз мисля, че сам за себе си не бих си позволил да изкажа становище и да се опитам да дефинирам къде точно е проблемът и в какво се състои“, коментира Йовчев.

Какво ще се опита да дефинира министърът? Няма спор, че е много трудно да се установи кой от подписалите партийните списъци е дал истинските си данни, кой какви подписи и ЕГН е прехвърлял от една подписка в друга и дали „доброжелатели“ не са спретнали номер на политическите си опоненти. Ясно е, че МВР не може да контролира изтичането на данни, но има начини да провери как и откъде са изтекли. Все пак кражбата се случва в 21 век, а и се предполага, че в стотиците администрации работят експерти.

Проблемът с личните данни не трябва да бъде принизяван и да бъде поредното чудо за три дeна. Мащабите на тази измама може да се окажат катастрофални, като се има предвид колко възрастни, болни и неграмотни хора дори няма да им хрумне да проверят дали някой не е злоупотребил с подписите им. А имената на колко ли починали са в партийните списъци? Ако и този случай отшуми, както всички сериозни сигнали за измами и нередности досега, още дълго от министерствата ще обикалят телевизиите да ни уверяват как ще проверяват, обмислят, дефинират, получават становище, ще се чудят има ли проблем, или не, и накрая нищо.

Със сигурност обаче не може да се отрече, че „ловците“ на данни имат добро чувство за хумор. Те пуснаха свободно в интернет ЕГН-то на националния омбудсман Константин Пенчев, на икономиста Владимир Каролев, на починалия министър на отбраната Александър Сталийски и на още десетки икономисти и юристи.

Според бившия член на ЦИК проф. Михаил Константинов около 100 фирми в България се занимават с покупко-продажба на лични данни. Щом професорът разполага с такива данни, отговорните институции със сигурност знаят много повече. Защо просто не проверят дейността им и има ли въобще интерес от страна на държавата за спиране на тази порочна практика?

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници