ЕП гласува резолюция срещу изграждането на „Южен поток"

ЕП гласува резолюция срещу изграждането на „Южен поток"
Целта на резолюцията е да демонстрира позицията на ЕС спрямо продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна. Снимка: novinitem.com
A A+ A++ A

Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на газопровода „Южен поток”, предаде БНР.

Целта на резолюцията е да демонстрира позицията на ЕС спрямо продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна.

Текстът, който остро осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента - ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите.

Не е ясно обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването.

Българските евродепутати, които участваха в дебатите в сряда, бяха на различни мнения за санкциите за Русия и за „Южен поток".

Илияна Йотова от БСП се размина дори с позицията на социалистите в Европарламента. „В проектът на резолюцията, която ще се гласува, а може и да не се гласува, се казва, че Европейският парламент е „ЗА" прекратяване на проекта „Южен поток". Само от газовата криза през 2009 г. за две седмици България загуби близо 240 милиона евро. Не сме готови за такава стъпка“.

Андрей Ковачев от ГЕРБ определи тази позиция на управляващите у нас като „мека и проруска", която дава възможност България също да бъде обект на руски натиск. „Сегашните управляващи заобикалят законодателството на ЕС в областта на енергетиката, за да могат да направят България и ЕС още по-зависими от руските енергийни доставки, точно обратно на политиката, която иска Европа да води за по-малка зависимост от Русия“.



#Андрей Ковачев #Илияна Йотова #Европейският парламент #„Южен поток” #ЕНП #социалистите #либералите #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници