Intel губи милиарди долари всяка година от смартфони и таблети

Intel губи милиарди долари всяка година от смартфони и таблети
A A+ A++ A

Докато някои компании могат да се похвалят с впечатляващи финансови резултати, други, както знаем, в продължение на много тримесечия се опитват да заемат стабилна позиция. Изглежда, че Intel към момента са по-скоро от втората група и причината за това е подразделението на компанията за мобилни чипове. През 2013 г. то отчита загуба в размер на 3,15 милиарда долара. Изглежда, че през първото тримесечие на 2014 г. ситуацията не е по-различна, тъй като мобилното поделение на Intel има 929 милиона оперативна загуба, а приходите му са едва 156 милиона.

Мобилното поделение на Intel разработва не само процесори, но и компоненти за WiFi, Bluetooth, GPS и мобилна свързаност за малки устройства. Това е първото тримесечие, в което от компанията дават по-детайлна информация как се справят отделните поделения. През първите три месеца на годината общо продадените процесори за таблети са 5 милиона, като повечето от тях са били за устройства, които работят с Android.

Една от потенциалните причини чиповете на Intel да не са толкова популярни сред производителите може да е необходимостта от отделен чип за LTE възможности, които при чиповете на Qualcomm са интегрирани в чипсета. В същото време от Intel заявяват, че подобна интеграция са предвидили за края на 2015 или началото на 2016 г. Докато с мобилните устройства на Intel не им върви, изглежда, че при по-малките електронни устройства от т.нар. област „интернет на вещите" ситуацията е друга. Те носят на компанията по около половин милиард долара всяко тримесечие. Общо за първото тримесечие на 2014 г. Intel отчитат 12,8 милиарда приходи и 1,9 милиарда печалба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »