59% от световното население вярва, че религията има положително влияние

59% от световното население вярва, че религията има положително влияние
Гражданите на страните от Западна Европа са по-скептични и там живеят повече атеисти, затова нетният резултат е 4%.Снимка: zhurnal.lib.ru
A A+ A++ A

59% от запитаните в глобално проучване на общественото мнение вярват, че религията играе позитивна роля в техните страни.Това са резултатите от световното допитване на „Галъп интернешънъл”, в което са интервюирани са 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население. Въпросът бе: „Според Вас във Вашата държава религията като цяло има позитивна роля, негативна роля или няма никаква роля?”

Гражданите на страните от Западна Европа са по-скептични и там живеят повече атеисти, затова нетният резултат е 4%. Например в Източна Европа нетният резултат (разликата между положителни и отрицателни отговори) е 33%, а в Азия е 37%. Ниският резултат в Западна Европа вероятно се дължи на по-светския характер на региона в сравнение с други части на света.

България не се различава от другите страни от Източна Европа. Делът на хората, които смятат, че религията играе положителна роля в страната ни, е 56%. В Източна Европа този процент е средно 54,12% от българите с обаче са на противоположното становище.

В някои страни се отчитат отрицателни нетни резултати (негативните оценки превишават положителните), като 6 от тях са в Западна Европа: Белгия, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция. От тях Дания е с най-нисък нетен резултат (-36%), следвана от Белгия (-30%), Франция (-22%) и Испания (-22%).

В световен мащаб с най-чувствителен отрицателен нетен резултат е Ливан (-43%). Обществото, което отрежда най-положителна роля на религията в страната си, е Индонезия – с 95% отговори, че религията играе позитивна роля. За сравнение: в САЩ и Великобритания например положителните оценки също са повече от отрицателните, но съответно с 43 и с 6%.

#„Галъп Интернешънъл” #религия #Западна Европа #Източна Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"