Путин: Русия не носи отговорност, проблемът е в Киев

Путин: Русия не носи отговорност, проблемът е в Киев
Путин проведе традиционното си телевизионно интервю. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин отправи тежки упреци към правителството в Киев в телевизионно интервю, наречено „среща с руските граждани". Според него изпращането на танкове в югоизточната част на страната било тежко престъпление, а Украйна не проявява желание за диалог.

„Русия никога не е планирала никаква анексия, нито пък военни действия в Крим, никога! Напротив, ние винаги сме искали да градим отношенията си с Украйна на базата на настоящите геополитически реалности. Винаги сме се надявали руснаците и рускоговорещите граждани в Украйна да живеят спокойно и да не се притесняват от нищо“, коментира Путин.

Според него се спекулира със ситуацията. Руският президент бе катогоричен, че в Източна Украйна няма никакви руски подразделения. Той отхвърли всякаква отговорност за ескалацията на напрежение в Украйна.

„Това са глупости. Няма специални части, нито инструктори. Всички сили, които действат там, са местни граждани“.

Путин обвини украинските власти, че използват танкове и авиация срещу мирни граждани. Конфликтът по думите му може да се разреши на масата на преговорите. Нито самолети, нито танкове ще решат кризата.

„Вместо на управляващите в Украйна да им стане ясно, че има нещо нередно в държавата им и да се направят някакви опити за диалог, те увеличиха заплахите и употребата на сила. Това е едно от най-сериозните престъпления на управляващите в Киев“, категоричен бе той.

Путин оспори още твърдението, че анексирането на Крим е било планирано отдавна. Неговото правителство било реагирало „професионално“ на развитието на ситуацията в региона. Той обаче за първи път призна, че е имало активни руски войници на полуострова, които да „подкрепят местните сили за самозащита“. „Нашите войници трябваше да се погрижат за сигурното провеждане на референдума“, каза Путин.

Президентът коментира също, че в момента трябва да се търси изход от кризата.

Според него всяка страна, засегната от конфликта, е натоварена с определени емоции, но ако се „обичаме и уважаваме, ще намерим начин да се разберем“.

Той допълни, че в момента има огромна нужда от разбирателство и ако Украйна не разбере това, Русия нищо не може да направи.

#Владимир Путин #Путин #Украйна #Киев #Кремъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"