ЕП прие резолюция срещу изграждането на „Южен поток"

ЕП прие резолюция срещу изграждането на „Южен поток"
Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

Европейският парламент прие резолюция срещу изграждането на газопровода Южен поток". Резолюцията е заради руския натиск върху Украйна и мерките, които трябва да предприеме Европейският съюз, предаде БНР.

Документът бе гласуван с 437 гласа „за", 49 против и 85 въздържали се. Заради резервите на левицата към текста за Южен поток", той беше подложен на отделно гласуване и получи одобрението на огромно мнозинство от евродепутатите.

Илияна Йотова от Партията на европейските социалисти коментира след гласуването, че все пак става дума за незаконодателна резолюция на Европарламента, която има само препоръчителен характер и която по думите й вероятно ще бъде използвана предизборно.

Андрей Ковачев от Европейската народна партия, която беше водещата политическа група при оформянето на документа, обърна внимание, че ГЕРБ е заЮжен поток", стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство.

Призоваваме всички партии в България да не определят позициите си по този важен въпрос, водени от идеологически представи от миналото, и да се обединят около политическите и икономически интереси на България", се казва в позицията на българските евродепутати от ГЕРБ.

В резолюцията Европарламентът призовава за разширяване на индивидуалните санкции към високопоставени руски представители, както и за готовност за незабавно въвеждане на общи икономически санкции. Има и призив за мерки срещу руски компании и техните дъщерни дружества в Евросъюза, особено в сектор Енергетика".

#Русия #ЕП #Южен поток #Европейският парламент #Андрей Ковачев #Европейската народна партия #Илияна Йотова #Партията на европейските социалисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"