ЕП: Русия да не търси претекст за военно нашествие

ЕП: Русия да не търси  претекст за военно нашествие
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Европейският съюз трябва да ускори налагането на санкции на определени руски граждани и да бъде в готовност незабавно да наложи икономически санкции спрямо Русия, заявиха членовете на Европейския парламент в резолюция, приета в четвъртък, съобщиха от ЕП.

На фона на насилието, насочено към дестабилизиране на източната и южната част на Украйна, те призовават и за мерки на ЕС срещу руските компании и техните дъщерни дружества, особено в сектора на енергетиката, и срещу руските активи в ЕС.

ЕП е загрижен за бързо влошаващата се ситуация и кръвопролитията в Източна и Южна Украйна. Парламентът настоятелно прикани Русия да спре подкрепата си за използващите насилие сепаратисти и въоръжени групировки, водени от руските специални части, както и да оттегли войските си от източната граница на Украйна.

Украинските власти имат пълното право да използват всички необходими средства, включително правото на самоотбрана, както е определено в Устава на ООН. Депутатите предупредиха Русия да не използва законното право на Украйна да защитава териториалната си цялост като претекст за провеждането на военно нашествие в пълен мащаб.

#Европейският съюз #Европейския парламент #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници