Турция увеличи правомощията на тайните служби

Турция увеличи правомощията на тайните служби
Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турския парламент прие спорен закон, с който увеличава правомощията и имунитета на националното разузнаване /МИТ/, предаде БГНЕС, позовавайки се на турски медии.

Новият закон, предложен от партията на премиера Ердоган,  дава на Националната разузнавателна агенция на Турция възможност да провежда тайни операции и правомощие за наблюдение на гражданите. Законът предвижда и по-големи присъди за публикуването на секретни документи.

Според правителството промените ще увеличат ефективността на агенцията и "ще помогнат на страната да се справи с новите потребности по отношение на сигурността и външната политика" .

Опозицията разкритикува закона и обясни, че той дава на МИТ големи правомощия, които ще превърнат Турция в полицейска държава.

Анализатори коментираха, че новият закон е приет, за да не се допусне повторно изтичане за записи, уличаващи властта в злоупотреби.

През февруари в страната избухна корупционен скандал, след като бе публикуван запис, уличаващ турския премиер Реджеп Ердоган да обсъжда прикриването на голяма сума пари в телефонен разговор.  Записът съдържа 4 разговора от 17 декември м.г. В един от тях мъж, за когото се твърди, че е Ердоган, съветва друг, представян като неговия син Билял, да се избави от около 30 милиона евро и да разпредели част от тях между роднините.

През март турското правителство нареди блокиране и на платформата YouTube. Това се случи само седмица след като подобна мярка бе предприета спрямо Twitter. Достъпът до YouTube е бил прекратен, защото чрез него са били разпространени аудио записи от секретна среща на турски високопоставени лица, които са обсъждали евентуална военна намеса на страната в Сирия.

#Турция #корупция #тайни служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"