Георги Марков: България се намира в институционален хаос

Георги Марков: България се намира в институционален хаос
Заради кражбата на ЕГН-та, България се намира вм институционален хаос. Снимка: gong.bg
A A+ A++ A

„Този сюжет е само част от голямата констатация, че на 25-та година от демократичните промени, България се намира в институционален хаос”, заяви бившият конституционен съдия Георги Марков, по повод кражбата на лични данни от партии за евровота, предаде novanews.bg.

„Очевидно в нашата страна може всичко и как да не може, след като само преди три седмици парламентът каза – ще нарушим собствения си закон и няма да попълним ръководството на ЦИК, защото според нас и друг орган го е нарушил, в случая президентът”, каза още Марков.

Според него, случилото се е последица от това, което става в България в последната година. Той допълниш, че “ще дойде един момент, в който хората няма да изтърпят всичко това и ще поискат радикална конституционна промяна”.

По думите на бившия конституционен съдия грешка е било решението за вкарване на парламентарна квота във Висшия съдебен съвет. Според него тя е основната беда през годините, защото е политизирала съдебната система и вкарала прокуратурата в съдебната власт.

Марков заяви, че президентът трябва да има по-големи правомощия и даде пример с възможността президентът да има законодателна инициатива, поисканите от него референдуми да се провеждат задължително и той сам да назначава висшите магистрати.

Сред другите промени на основния закон, които смята за необходими Марков, е съкращаването на броя на депутатите, като той трябва да е поне наполовина по-малък.

#Георги Марков #ЦИК #промяна #Марков #прокуратура #власт #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"