Туск: Енергийната зависимост от Русия ни прави слаби

Туск: Енергийната зависимост  от Русия ни прави слаби
Според него, причината за зависимостта е, че доминиращият доставчик има властта да увеличава цените и да намалява доставките. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европа трябва да се освободи от руската енергийна хватка. Независимо как ще се развие кризата в Украйна, един урок е ясен: прекомерната зависимост от руска енергия прави Европа слаба. И Русия не продава ресурсите си евтино - най-малко не на всеки, коментира полският премиер Доналд Туск пред вестник „Файненшъл таймс“.

„Водим дипломатическа офанзива и на ниво експерти в Брюксел. Контекстът на украинските събития придава на въпроса за енергийната независимост, не само на Полша, а и на целия континент, важност, отиваща далеч отвъд икономическия й аспект", заяви Туск, който в началото на април обяви, че Полша работи по създаването на европейски енергиен съюз, който да намали зависимостта на Стария континент от Русия.

Според него, причината за зависимостта е, че доминиращият доставчик има властта да увеличава цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи тази пазарна деформация е прост. Европа трябва да се противопостави на руската монополна позиция с обединен европейски орган, който да отговаря за закупуването на газ.

„Европейският съюз създава банков съюз, подкрепящ в цяла Европа финансовите институции. Съюзът съвместно купува уран за ядрените си централи чрез Агенцията за атомна енергия на ЕС (Евроатом). Той трябва да предприеме същия подход с руския газ. И следователно предложение за енергиен съюз. Той ще върне европейския проект към корените му“, коментира Туск.

Полският премиер подчерта, че Европа трябва да създаде механизъм за сключване на общи енергийни договори с Русия. Трябва да се създаде на етапи. Първоначално двустранните споразумения ще бъдат лишени от всякакви тайни и нарушаващи свободния пазар клаузи. След това ще бъде създаден договор, който ще бъде модел за всички нови газови споразумения. И най-накрая Европейската комисия да бъде задължена да вземе роля във всички нови преговори. Освен това, механизмите за гарантиране на солидарност сред страните членки трябва да бъдат укрепени в случай, че енергийните доставки отново бъдат спрени, както те бяха спрени в студената зима на 2009 година, когато предишен спор между Русия и Украйна спря течащия газ за редица страни от ЕС. Също така ЕС трябва да подкрепи изграждане на адекватна енергийна инфраструктура.

Туск смята също, че Европа трябва напълно да използва наличните изкопаеми горива, включително въглища и шистов газ.

Към момента ЕС покрива около една трета от необходимите нефт и газ чрез внос от Русия. Именно по тази причина Туск иска 28-те страни членки да работят по-тясно по енергийната политика. Идеята на полския премиер предвижда Брюксел да договаря общи цени и количества за всички страни в Съюза. Към това, според идеята, трябвада се предвиди солидарен механизъм, който да позволява взаимопомощ при кризисни ситуации. Плюс това Европа трябва да използва максимално ефективно всичките си енергийни алтернативи, в това число въглища и оспорвания от някои шистов газ.

Най-малко 10 страни членки на ЕС са зависими от единствения доставчик - „Газпром" - за повече от половината им консумация. Някои са изцяло зависими от руския газов гигант.

Миналата седмица ръководствата на ГЕРБ и Реформаторския блок се срещнаха, за да обсъдят европейската перспектива пред България. Двете формации се обединиха около идеята за създаване на общ европейски енергиен съюз.

#Доналд Туск #Туск #Европа #газ #Брюксел #Русия #Украйна #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници