Отчетоха ръст в покупките на имоти с цел инвестиция

Отчетоха ръст в покупките на имоти с цел инвестиция
Сделките на етап „груб строеж“ отново са факт на пазара на жилища. Снимка: rostobg.com
A A+ A++ A

Расте броят на имотите, закупени с цел инвестиция. В първото тримесечие на 2014 година с този мотив с жилище са се сдобили близо ¼ от купувачите, отчитат от „Адрес Недвижими имоти“.

Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 000 евро - над 30% от покупките за имоти.

Жилищата в центъра на София са хит на пазара през 2014 година. Броят на сделките с имоти в централните райони на столицата е нараснал двойно в първото тримесечие на годината в сравнение с последните месеци на 2013 година.

„Центърът отново прикова интереса на купувачите и там се сключват в пъти повече реални сделки“, коментира изпълнителният директор на АДРЕС Георги Павлов.

Цените в началните месеци на 2014 остават без съществени промени, отчитат от агенцията. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв. м жилищна площ.

Сделките на етап „груб строеж“ отново са факт на пазара на жилища. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14.

Идва краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. „Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани“, коментира Павлов.

Прогнозата за следващите месеци е свързана със стабилност на цените и по-активно търсене.

#имоти #жилища #София #ръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"