С различни инициативи отбелязваме Световния ден на книгата

С различни инициативи отбелязваме Световния ден на книгата
Отбелязваме Световния ден на книгата с множество инициативи. Снимка: sever.bg
A A+ A++ A

Различни инициативи бележат Световния ден на книгата на 23 април у нас.

По идея на българската Бук кросинг общност около 1000 книги ще бъдат оставени на обществени места, където всеки ще може да почете и после да ги върне. Всички желаещи да се включат в инициативата могат да оставят свои книги, като ги регистрират със специални BCID етикети.

Следобед в столицата ще се проведе и шествие в подкрепа на четенето. То ще тръгне от мобилната книжарница „Хеликон“, която ще се представи за първи път пред публика и ще е разположена в началото на пешеходната зона на булевард „Витоша“. Всеки участник ще получи фланелка с логото на фестивала „Четящият човек“ с надпис „Аз чета всеки ден. А ти?“ и книга, съобщават организаторите.

Шествието ще стигне до книжарницата „Хеликон – Витоша“, където в 16 часа ще започнат церемониите по връчването на литературните награди „Рашко Сугарев“ и „Цветето на „Хеликон“.

В централното фоайе на Националната библиотека „Кирил и Методий“ Асоциация „Българска книга“ ще връчи годишните си награди „Рицар на книгата“ за журналисти с принос към популяризирането на литературата в България.

От 19 ч. в новата конферентна зала в Ректората на СУ ще се проведе публичната лекция „Хамлет: Метадрамата“ на проф. Евгения Панчева, преподавател по средновековна и ренесансова английска литература в катедра „Англицистика и американистика“ и един от преводачите на Шекспир и Кристофър Марлоу в България.

23 април е избран от ЮНЕСКО неслучайно за световен ден на книгата. Много велики писатели са родени или са починали на тази дата. Сред тях са Владимир Набоков и Мигел де Сервантес. Това е и Денят на Шекспир. Смята се, че той е роден около тази дата и е починал на нея.

#книга #Шекспир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"