450 г. от рождението на Шекспир

450 г. от рождението на Шекспир
Снимка: www.velvet.by
A A+ A++ A

Когато гледам как с един замах

руши света това свирепо време,

как горди кули стават пух и прах

и бронза мре под неговото бреме,

и как завзема с дни и часове

крайбрежията кипналата пяна,

и сушата протяга брегове

и граби свойта дан от океана,

и как пред този кръговрат от дни

и царствата не траят дълго време,

разбирам аз, че всичко се мени,

и времето от мен ще те отнеме.

А туй е смърт! Тъгувам аз безкрайно.

И щастието ми е тъй нетрайно. /Сонети, 1609 г., превод на български: Владимир Свинтила/


В целия свят отбелязват 450 г. от рождението на Уилям Шекспир, смятан за най-великия английски драматург и поет на всички времена. Истинската рождена дата на Шекспир не е известна. Знае се само, че е бил кръстен на 26 април. По традиция рожденият ден на Шекспир се чества едновременно с датата на неговата смърт - 23 април, която съвпада с празника на Свети Георги, небесния покровител на Англия.

Шекспир се ражда и израства в град Стратфорд на Ейвън. На 18 години се жени за Ан Хатауей, от която има три деца: Сюзана и близнаците Хамнет и Джудит. Между 1585 и 1592 г. започва успешна кариера в Лондон като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа, наречена Мъжете на Лорд шамбелана, а по-късно - Мъжете на краля. През 1613 г. той се оттегля в Стратфорд, където умира три години по-късно.

Не са запазени много източници за личния живот на Шекспир и до днес продължават споровете по въпроси като външния му вид, сексуалната му ориентация, религиозните му възгледи и авторството на произведенията, които му се приписват.

Шекспир създава повечето си произведения между 1589 и 1613 г. Шекспировият „канон“ съдържа 38 пиеси, 154 сонета и 2 поеми. Все още се водят спорове по въпроса за тяхното датиране и хронологическият им ред е приблизителен, а в някои случаи несигурен.

Ранните му пиеси са главно комедии и исторически драми, жанрове, които достигат върха на развитието си в края на 16 век. По-късно, до около 1608 г., пише главно трагедии, сред които Хамлет, Крал Лир, Отело и Макбет, смятани за едни от най-значимите произведения в английската литература.

Цялото творчество на Уилям Шекспир е преведено български от Валери Петров, който на 22 април, навърши 94 години.

Заради двойната годишнина от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес през 1616 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Световен ден на книгата.

#Уилям Шекспир #Шекспир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"