Сделка за милиарди променя съотношението на силите при най-големите играчи в електроиндустрията

Сделка за милиарди променя съотношението на силите при най-големите играчи в електроиндустрията
Снимка: TGV
A A+ A++ A

Американската компания General Electric е в преговори за покупката на френския гигант Alstom, производител на влакове и електроцентрали, съобщава Bloomberg.

Запознати с разговорите коментират, че това би било най-мащабното поглъщане в историята на GE. Евентуалното споразумение може да бъде оповестено още в началото на следващата седмица, коментират съпричастни към сделката, пожелали да останат анонимни, защото засега разговорите са конфиденциални.

Американският концерн обаче бил готов да плати повече от 13 милиарда долара за Alstom, коментира един от тях. Тази цена е с около 25% по-висока от настоящата борсова стойност на Alstom (10,4 пазарна капитализция).

Сделката би дала на американския производител на самолетни двигатели и локомотиви контрол върху високоскоростните влакове TGV на Alstom и специалната технология, необходима за изграждането на релсовия път, в момент, когато икономиката на Европа започва да се съживява.

Акциите на Alstom паднаха с 20% през последната година, което ги превръща в по-лесна мишена за GE. General Electric разполага с кеш от порядъка на 89 милиарда долара, по данни от края на миналата година, в това число 57 милиарда, които са извън границите на САЩ. Възможността подобна сделка да се реализира е фронтален удар срещу основния играч на този пазар в Европа – германската Siemens, коментира Spiegel.

#самолетни #концерн #гигант #преговори #General Electric #двигатели #локомотиви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"