Бърни Екълстоун обвинен в даване на 33 млн. евро подкуп

Бърни Екълстоун обвинен в даване на 33 млн. евро подкуп
Екълстоун признава, че е платил сумата на Грибковски, който излежава присъда за получаване на парите, но отрича да е съгрешил. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Един собствениците на Формула 1 Бърни Екълстоун ще се изправи пред съд в Мюнхен по обвинения в даване на подкуп.

Екълстоун е обвинен, че e дал около 33 млн. евро на германския банкер Герхард Грибковски, който да осигури продажбата на дялове във Формула 1 на компания, желана от британеца.

Екълстоун признава, че е платил сумата на Грибковски, който излежава присъда за получаване на парите, но отрича да е съгрешил.

Немската прокуратура твърди, че милиардерът е подкупил Грибковски, част от борда на директорите в Байерн Ландесбанк, за да продаде дяловете във Формула 1 на финансова група, избрана от Екълстоун.

Обвинението посочва, че осъществявайки сделката с близка до британеца компания, той щял да запази управленския пост във Формула 1, правата за излъчване и спонсорството.

Плащанията между Екълстоун и Грибковски са били извършени между юли 2006 г. и декември 2007 г.

Бърни посочва, че е платил на банкера, но твърди, че е станал жертва на изнудване – 83-годишният Екълстоун казва, че е бил заплашван с разкрития на неверни факти за данъците му.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 10 г. затвор.

Герхард Грибковски бе признат за виновен по обвинения в корупция, данъчни престъпления и измама и излежава присъда от 8,5 години.

#Бърни Екълстоун #Формула 1 #подкуп #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »