Пенгезов: Не мога да повярвам, че ми се случва това

Пенгезов: Не мога да повярвам, че ми се случва това
Веселин Пенгезов призна, че като висш съдия, председател на САС е имало съобщения до него за определени дела. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Не мога да повярвам, че ми се случва това. Но в тези географски ширини всичко е възможно, заяви Веселин Пенгезов", председател на Софийски апелативен съд, пред журналисти по повод на разследването срещу него.

Пенгезов обясни, че получил призовка за явяване в качеството му на обвиняем на 28 април от 11 часа в сградата на ДАНС. Председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков също е получил призовка.

Разследването, заради което са привикани двамата, е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Известно е, че той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели.

Пенгезов разказа, че през лятото на 2010 г. по донос на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов е образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител.

Любопитен е фактът, че двамата са получили призовките си в първия работен ден след Великден и веднага след като ВСС откри процедура за избор на нови шефове на двете съдилища. Пенгезов и Петков се готвеха за втори мандат.

Пенгезов обяви, че ще се яви в понеделник, като предположи, че в сряда най-вероятно ще бъде отстранен от длъжност. Според него делото ще продължи дълго и проточено. Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато.

Веселин Пенгезов направи и скандални разкрития за натиск в съдебната система.

Той обяви, че Цветанов Цветанов неистово е искал да бъде арестуван Алексей Петров.

Веселин Пенгезов призна, че като висш съдия, председател на САС е имало съобщения до него за определени дела. Те обикновено пристигали под формата на съвети от посредници, зад които по думите му стои Делян Пеевски.

"Примерно, ми е казвано, че би било добре Митхат Табаков да бъде оправдан на инстанцията", каза Пенгезов. По делото срещу Октай Енимехмедов пък му казали, че неправилно е решено делото, но тук не му казали, че е Пеевски.

"Лично Пеевски не е идвал при мен да ми иска услуга, но ми се подсказва, че от Пеевски идват тия неща", каза той.

#Веселин Пенгезов #ДАНС #Петър Петков #Цветан Цветанов #призовки #отстранен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"