Путин заплаши Киев, Обама заплаши Путин

Путин заплаши Киев, Обама заплаши Путин
Президентите на САЩ и Русия отново на различни позиции за Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама обвини Русия, че не спазва споразуменията от Женева за регулиране на кризата в Украйна, и заплаши с нови санкции. Повод за изявлението са нови сблъсъци между официалната власт в Киев и проруски сепаратисти, съобщава Los Angeles Times.

Обама е категоричен, че действията на Кремъл не съответстват на ангажиментите, които са били поети на срещата в Женева. Той подчерта, че Москва би могла с лекота да използва влиянието си да призове за разоръжаване на сепаратистките групировки в Украйна.

Президентът на САЩ заплаши, че ако Русия не промени позицията си по „украинския въпрос“, ще последват още санкции. Той обеща САЩ да продължат да се борят за преодоляване на кризата в Украйна по дипломатически път.

В четвъртък бе съобщено, че петима прокремълски бунтовници са убити при операция на украинските военни за изтласкване на сепаратистите от източния град Славянск.

„По време на сблъсъците са елиминирани до петима терористи“, се казва още в изявлението на министерството. Един войник е ранен при операцията. Разрушени са три контролно-пропускателни пункта на входа на града, които бяха под контрола на сепаратистите.

По този повод руският президент Владимир Путин заяви, че изпращането на военни в Източна Украйна от властите в Киев е престъпление срещу собствения им народ, което „ще има последствия“.

„Това е просто наказателна мярка, която без съмнение ще има последствия..., включително за нашите междуправителствени отношения“, каза още руският президент, без да уточнява естеството на последствията.

#Путин #Владимир Путин #Обама #Барак Обама #Украйна #Киев #Русия #САЩ #Славянск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"