Лавров: В Украйна няма сепаратисти

Лавров: В Украйна няма сепаратисти
Конфликтът между официалната власт и сепаратистите в Киев се задълбочава. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Киев трябва да направи първите стъпки за прилагане на споразумението от Женева, а използването на сила в Източна Украйна да се счита за престъпление, предаде „Украинская правда“.

Лавров уточни, че за Москва групите, които действат в източната част на Украйна, не са въоръжени сепаратисти, а хора, които не приемат смяната на властта в Киев.

Дипломатът отново повтори позицията на Русия, че в Украйна е имало въоръжен преврат. Лавров смята, че новото украинско правителство е нарушило споразумението със сваления президент Виктор Янукович от 21 февруари и няма намерение да спазва „Женевското споразумение“.

„В споразумението ясно се казва, че не трябва да има никакво насилие, както и да се включва армията. Вместо това се разчита на радикалните националисти срещу народа, което е груба форма на насилие. Нещо повече, аз вярвам, че това е престъпление“, коментира Лавров.

Според него това, което се случва в Славянск, а преди това в Мариупол, е резултат от безотговорна политика, която се основава на ултранационалистически и неонацистки групировки.

В четвъртък на входа на Славянск откъм град Святогорск, който е под контрола на войските на вътрешното министерство на Украйна, избухна ожесточена престрелка. Загинали са петима души, има и ранени.

#Сергей Лавров #Лавров #Украйна #Киев #Русия #Славянск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"