Стойнев: Опозицията дала на ЕС неверни данни за „Южен поток“

Стойнев: Опозицията дала на ЕС неверни данни за „Южен поток“
Драгомир Стойнев заяви, че представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът „Южен поток“ няма да бъде прекратен, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев в Брюксел след среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БНР.

Министър Стойнев добави, че България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода. Той съобщи също, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката.

Според Стойнев представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени.

„Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и „Газпром“ са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа“, каза Стойнев.

Във вторник външинят министър Кристиан Вигенин обяви, че България ще направи всичко възможно, за да бъде реализиран проектът „Южен поток“, в интервю за ИТАР-ТАСС.

„Независимо от нашето желание да помогнем на Украйна да се стабилизирира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна. България и цяла редица други държави – членки на ЕС, не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, „Южен поток“ да бъде реализиран“, коментира Вигенин.

#Драгомир Стойнев #Стойнев #Йотингер #Кристиан Вигенин #Вигенин #ЕС #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"