Евдокия Манева: Да опазим България чиста 365 дни!

Евдокия Манева: Да опазим България чиста 365 дни!
Евдокия Манева. Снимка: btvnews.bg
A A+ A++ A

Евдокия Манева - бивш министър на околната среда и водите в кабинета на Иван Костов и заместник-министър в същото министерство, в правителството на Бойко Борисов, направи специален коментар за novinite.bg, по повод приключилата неотдавна кампания за почистване на България за един ден, на една от националните телевизии.

Г-жа Манева направи анализ на поведението ни като граждани, защото по думите й, изчистването на България не трябва да бъде за един ден, което е невъзможно, а трябва да бъде всеки ден! Публикуваме експертното й мнение без съкращения и редакция.

"Пиша Ви по повод резултатите от приключилата кампания „Да изчистим България за един ден“. И през тази година Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ отчете изключителни резултати-16185 тона. Трета поредна година хиляди тонове отпадъци от места ,на които изобщо не трябва да има такива - паркове, градинки, зелени площи около блокове, улици, училища и други. Всяка година по-добри резултати, т.е. повече събрани отпадъци. Общините се надпреварват и гордеят със събраните количества.

А от следващия ден отново всеки хвърля боклуци където му попадне, всички отминават безразлично, общинските власти бездействат. Да сте чули някоя община да контролира и наказва тези, които ръсят боклуци навсякъде? Тези нахални и невъзпитани хора безцеремонно твърдят, че си плащали данъците и след тях някой трябва да чисти. Тази теза съвсем не е рядкост ,затова я споменавам, колкото и абсурдно да звучи за нормалните хора.

А този и подобни абсурди трябва да се оборват публично. За това има много аргументи,не само свързани с културата и морала на човека , но и чисто икономически.  Времето за подобни разговори е най-вече при подготовката и организацията на акциите като последната. Защото целта им е не само да съберем гадостите,които сме разхвърляли навсякъде около себе си , а да се научим да не правим това.

И с всяка година събраните количества да бъдат все по-малко. А победителите да бъдат както в приказката “Сливи за смет“ - общината, която е най-чиста и е събрала най-малко отпадъци.

Струва ми се, че медиите трябва да съдействат за перманентна акция: „Да опазим България чиста 365 дни“, защото от призива да я почистим за един ден очевидно няма голяма полза!”.

#Борисов #Костов #ДЕН #боклук #резултати #количества #общини #морал #България #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай