Първият в Европа електробус тръгна в София

Първият в Европа електробус тръгна в София
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Ето че и България е първа в нещо, и то не е с отрицателен оттенък. В София вече се движи първият електробус, по тролейбусна линия 11.

Електробусът не използва батерии, а е захранван с ултракондензатори.

Разполага с безплатен wi-fi интернет

климатична система и отговаря на нуждите на хората с увреждания. Може да изминава до 20 км с едно зареждане. Превозното средство е резултат от сътрудничеството между израелско-българската компания „Чериът моторс“ АД.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че бусът се пуска експериментално, за да могат да се преценят разходите и ползите от него.

Това е пилотен проект

и общината дава възможност на производителите от Израел за тест, обясни тя и допълни, че очаква гражданите да се движат по-комфортно, а замърсяването на околната среда да се намали.

Столичната община в последната година е инвестирала близо 200 милиона евро по различни проекти в купуването на нови екологично чисти транспортни средства.

20 нови трамваи има вече в София и те се движат по линия номер 1, а 10 нови метровлака отдавна се движат по линията на метрото.

До края на годината се очакват

50 нови тролейбуса, а в края на юли - първите пет нови автобуса

от общо 126, които са финансирани по Оперативна програма „Околна среда“.

До момента има 65 регистрирани електромобила на територията на столицата. Собствениците им могат да ги паркират безплатно в синя и зелена зона, а държавата ги е освободила от данък за автомобили.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници