„Афис“: При евровот днес БСП ще получи 17,9%, а ГЕРБ - 17,6%

„Афис“: При евровот днес БСП ще получи 17,9%, а ГЕРБ - 17,6%
При ниска избирателна активност в ЕП влизат 4 партии. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Битката за първото място между БСП и ГЕРБ седмица преди европейския вот продължава да е изключително оспорвана, показва проучване на агенция „Афис“.

 

Ако евроизборите бяха днес със сигурност за БСП биха гласували 17,9%, за ГЕРБ– 17,6%, за ДПС – 8,3%, за ББЦ – 6,7%, посочват от агенцията.

Получените данни свидетелстват, че потенциалната подкрепа за двете водещи формации е "на кантар", но предвид на спадащия интерес към предстоящото събитие и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност БСП има известно предимство пред основния си съперник.

Агенция Афис допуска и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, но слабо вероятни. След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ – 25,3%, БСП – 24,6%, ББЦ – 13,4%, ДПС – 12,8%.

Освен двете водещи политически формации с по-големи шансове да реализират мандати в бъдещия Европейски парламент се отличават още две формации – Движение "България без цензура" и Движението за права и свободи. На декларативно ниво ББЦ има предимство пред ДПС, но на практика ДПС разполага със съществено по-мобилизирана и по-организирана подкрепа за своята листа.

При очертаващата се сравнително ниска избирателна активност, както личи от различните варианти на прогноза, ДПС получава сериозно предимство и е почти сигурен претендент за третото място в общата класация.

При ниска избирателна активност – 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии в номинално съотношение. Тоест по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 – за ДПС и 2 за ББЦ.

При хипотеза за средна избирателна активност – 35-40% от реалните избиратели или около 2,4 до 2,8 млн. гласуващи, възможност за реализиране на по един мандат получават още две формации – Реформаторският блок и партия "Атака", като за "Атака" мандатът е сигурен, докато за Реформаторския блок е по-слабо вероятен, но възможен. От преразпределението на ма мандатите може да се възползва или БСП, или ДПС, които също могат да получат допълнителен мандат, като по-вероятно е това да бъде ДПС.

При хипотеза за висока активност – 40-50% или над 2,8 млн. гласуващи, част от съотношенията между основните претенденти за евромандати се променят съществено. ГЕРБ излиза на първо място, а ББЦ изпреварва ДПС. Сигурен мандат получава АБВ, под бариерата, макар и близо до нея, остават Реформаторският блок и "Атака".




#евровот #АФИС #гласове #евроизбори #избиратели #вот #ГЕРБ #БСП #ББЦ #ДПС #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2019
Последно от Избори 2019

Всички новини от Избори 2019 »