Плевнелиев изненадващо кацна в Афганистан

Плевнелиев изненадващо кацна в Афганистан
Афганистанският президент Хамид Карзай (вляво) посрещна българския си колега Росен Плевнелиев в Кабул. Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев пристигна на работно посещение в Афганистан, което не бе предварително оповестено.

Това е второто официално посещение на новия български президент след встъпването му в длъжност на 22 януари. Първото беше в Брюксел.

България може да строи болница в Кабул, а афганистанската страна има готовност да предостави мястото за нея, стана ясно след разговорите между Плевнелиев и президента на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Строителството на лечебното заведение е една от посоките в двустранните бизнес инициативи, които двамата държавни глави са обсъдили.

В Кабул Плевнелиев е изразил готовност да съдейства за насърчаване на българските компании да работят по-активно с азиатската държава, след като в последните месеци е нараснал интересът на български фирми за развитие на бизнес контакти с партньори в Афганистан.

Афганистанската страна пък е проявила интерес към обучение на техни студенти в областта на медицината, архитектурата и всички инженерни области. От своя страна Росен Плевнелиев е поел ангажимента да съдейства за реализацията на тази идея.

Тема на разговорите е било и сътрудничеството в областта на нелегалния трафик на наркотици и емигранти.

Двамата президенти са обсъдили и приноса на българския контингент в Кабул и Кандахар за укрепването на сигурността в страната.

Абдул Рауф Ибрахими, председател на Долната камара на парламента на Афганистан, е благодарил за дейността на българския контингент, но е изразил и безпокойството си за съдбата на страната след 2014 г., когато изтичат ангажиментите на НАТО.

По думите на Ибрахими Афганистан ще продължи да разчита на подкрепата на България, за да не се провалят демократичните процеси и да се запази сигурността в района.

В тази връзка българският държавен глава е потвърдил дългосрочния ангажимент към Афганистан в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ISAF (Международни сили за подпомагане на сигурността).

На 5 януари бе изпратен 22-риия контингент от българската армия, който ще участва в поддържането на сигурността в Афганистан. Основна задача на 212-те военни е охрана на външната граница на летище Кабул. До края на тази година ще бъде изпратен още един контингент.

По време на работното си посещение Росен Плевнелиев, който е придружаван от министъра на отбраната Аню Ангелов, ще посети българските войници в Кандахар.

Според Росен Плевнелиев България може да бъде много полезна на Афганистан с опита си в процеса на преход към демокрация.

#Росен Плевнелиев #България #Афганистан #Хамид Карзай #Кандахар #ISAF #болница #Кабул #президент #медицина #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »