Шефът на Световната организация по туризъм: България е с огромен потенциал

Шефът на Световната организация по туризъм: България е с огромен потенциал
Проф. Талеб Рифай бе награден с почетната степен "Доктор хонорис кауза на УНСС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е страна с огромен туристически потенциал, заяви пред БГНЕС проф. Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), която е част от системата на ООН.

"България има успехи в туризма през последните десетилетия, най-вече по Черноморието. Но потенциалът за разнообразяването на продукта e огромен. Аз бях в Розовата долина, говорихме за Вия Траян, имате много римски пътища, много места, които привличат.

Потенциал има в планинския туризъм, както и в СПА- и оздравителния туризъм, също и в градския туризъм в София

който е един голям град. Може да се развива и културния туризъм. Това всичко е потенциал и е бъдещето на българския туризъм", убеден е професорът от Йордания.

В отговор на въпрос за винения туризъм, Талеб Рифай каза: "Аз съм тук само от 36 часа, но пробвах вина, за които мога да кажа, че са най-добрите, които съм опитвал в живота си. Много страни произвеждат вино, хората ги посещават, те тръгват по маршрутите на виното. Така ме вие имате винени маршрути, имате исторически, римски маршрути, изобщо имате страхотни възможности за разнообразяване на туристически продукт".

Според него няма

никакви пречки българският туризъм да стане световноизвестен

"От разговорите ми с официалните лица стана ясно, че те виждат бъдещето на страна в туризма. Наистина няма никакви пречки",каза той.

Едно от светилата на туристическата индустрия увери, че безпрецедентно дългото му посещение у нас (близо 4 дни) не случайно и е знак на признание за усилията на правителството в развитието на устойчивия туризъм, както и за активността на страната ни на световния туристически пазар.

"Посещението ми не е случайно. Ние отдавна мислим за него, наблюдаваме какво прави България. Това е знак на подкрепа за усилията на България, по-специално за плана за развитие на устойчивия туризъм за периода 2014-2030 година. Имах много срещи и събития в София, имах удоволствие да се срещна с вицепремиер и други официални представители. Посетих конференцията за СПА- и оздравителния туризъм в Хисаря, ще присъствам на отриването на нова въздушна линия Истанбул - Варна, много важна връзка. Така че това посещение за нас е много важно", обобщи проф. Рифай, който иначе е архитект.

Той сподели, че в София е обсъждал в подробности плана за развитието на туризма до 2030 г.

Възнамеряваме да подкрепим плана за Вия Траян, за СПА- и оздравителния туризъм

Мисля, че в бъдеще ще има още по-тясно сътрудничество между СОТ България. Сътрудничеството ни има дълга история България е много активен член на СОТ, тя е много уважавана страна, в която има доверие.", каза събеседникът.

Спирайки се на очаквания и предизвикателства пред бранша, проф. Талиб Рифай припомни, че въпреки политическите и икономическите пречки миналата година туристическият сектор бележи растеж от 5 на сто, а в Европа 5,2 на сто.

"Туризмът е много жилав, силен, инатлив", изтъкна гостът. През 1950 г. в света е имало само 22 млн. туристи, а днес те са 1,087 милиарда, припомни той. "Можете да си представите колко пъти е нараснал секторът?

Последните 60 години хората счупиха всички бариери с пътуванията си по света

Хората вече гледат на туризма не като на развлечение, като нещо допълнително към техния живот, а като на нещо, от което не просто се нуждаят, но и което им се полага, което е тяхно право", поясни събеседникът.

"Очакваме среден годишен растеж от 3,8-4 на сто следващите години. Перспективите са добри, защото пътувания станаха част от съвременния начин на живот", обобщи проф. Рифай.

Като предизвикателства пред сектора той изтъкна най-вече съществуващия в света визов режим. По думите му 66 на сто от туристите в света трябва да се обръщат към посолствата, за да получат визи.

Според него присъединяването на частния бизнес към Глобалния етичен код в туризма е интелигентен избор, не просто защото трябва да се прани нещо добро за човечеството, но и защото това е добър бизнес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"