Станишев: Не правете драми, ще съм евродепутат няколко дни

Станишев: Не правете драми, ще съм евродепутат няколко дни
Лидерът на БСП настоя да не се правят драми от изказването му. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Имам ангажимент на 18 юни да предложа пред европейските премиери, излъчени от партии – членки на ПЕС, Мартин Шулц за председател на групата на социалистите и демократите, заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев в коментар на въпрос кога и как ще подаде заявление за напускане на Европейския парламент. По-рано той обяви, че няма да се откаже от мястото си на евродепутат и ще замине за Брюксел, макар и за кратко.

„Държа да изпълня този ангажимент лично на първото заседание на групата - това е важно политически от гледна точка на традицията. По всички европейски законодателства мандатът на един евродепутат започва от първата сесия на Европейския парламент, която е на 1 юли. Заседанието на групата на социалистите и демократите в ЕП е преди това“, обясни Станишев, като подчерта, че има седем дни да напише своето писмо със заявление, че се отказва.

Лидерът на БСП настоя да не се правят драми от изказването му.

„Предложих пред премиерите да предложим Шулц за председател на групата, който да има по този начин позиция за този преходен период до уточняване на комисията, нейните политики, позицията по отношение на президент на ЕК, другите ключови позиции в ЕС и държа да го направя лично“, обясни лидерът на БСП, цитиран от БГНЕС.

След като стана ясно, че №15 в листата на БСП Момчил Неков, който бе избран с преференциален вот, няма да се откаже от евродепутатското си място, плановете на партията се объркаха. Оказа се, че Станишев е втори в собствената си листа. След него са настоящият евродепутат от БСП Илияна Йотова и зам.-председателят на партията Георги Пирински.

Очакваше се Станишев да се откаже и на негово място да отиде депутатът на „Коалиция за България“ Петър Курумбашев, който е представител на гражданската квота в партията.

В парламента коментираха, че драмата при Курумбашев е пълна, защото той още преди месец си подаде оставката и като редови депутат, защото беше сигурен, че БСП ще спечели изборите и той със сигурност ще отиде в Европарламента.

#Сергей Станишев #Станишев #Шулц #Брюксел #евродепутат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »