Инжектират терористи със серум на истината

Инжектират терористи със серум на истината
Снимки: Сатиричен театър "Алеко Константинов"
A A+ A++ A

Колкото и да е абсурдно, историята за краха на една терористична организация може да звучи приятно и с чувство за хумор. Може да ни кара да се смеем, да съчувстваме на нелепостта и безсилието на един истински терорист, но и да проумеем, че всяка човешка трагедия, предизвикана от други човеци, може да бъде преодоляна или избегната...

Примерите са много, а началото на един от тях е поставено през 1959 г. в Испания, по времето на диктатора Франко, когато всички етнически малцинства са дискриминирани. Тогава започва дейността на ЕТА – националистична формация, чиято амбиция е чрез въоръжена борба да постигне независимост за Страната на баските. Убитите от ЕТА за 50 години са над 800, над 500 от които случайни граждани.

През 2009, почти две години преди бандата да преустанови въоръжените си действия, испанският драматург Жорди Галсеран създава пиесата си „Бурунданга“ – пророчески разказ за краха на терористичната организация.

Спектакълът е поставян няколко пъти у нас, но най-новата интерпретация е част от афиша на Сатиричния театър. Режисьорът Петър Денчев предлага един много забавен и динамичен разказ за съдбата на последните двама активисти на ЕТА. 

Ненатрапчиво и с много приятно чувство за хумор, терористичната линия присъства, но не е основна за пиесата. Смесени са различни жанрове в схемата на класическата драма – трилър, психофарс, фентъзи, и в тях почти детайлно се разкрива психологията на заложника, на похитения, на похитителя, въобще – на всяко едно от лицата, свързани с инцидента. Този път, за щастие, няма жертви, няма разрушения, а само серия от нелепи случки...

В целия този хаос, главно действащо лице се оказва бурундангата (или скополаминът) – един от най-опасните наркотици. Той лишава човека от свободна воля, въпреки че се намира в съзнание и е адекватен, но всъщност напълно губи контрол над постъпките си и се подчинява на всички въпроси и заповеди...

Така, уж на шега, една ревнива жена решава да провери половинката си и преди теста за вярност му инжектира бурунданга, известна още като серум на истината. Покрай истините за връзката им, той разкрива и други, още по-жестоки, неочаквани и фрапиращи факти, които променят живота им наопаки.

Какво е истинското ни лице, съществува ли нещо, което може да ни извади извън комфорта на собственото ни съществуване – дотолкова, че да преобърне нашите избори“ – това са въпросите, чиито отговори търсим в представлението, добавя Петър Денчев.

Със сигурност, „Бурунданга“ дава доста поводи за размисъл, а заслугата за това е и на актьорите Силвана Пишимарова, Петър Лъджев, Надя Стефанова, Пламен Великов и Тодор Близнаков. Сценографията е на Теодора Лазарова.

Следващите представления са на 13 и 28 юни.

 

#театър #Петър Денчев #ЕТА #терорист #Тодор Близнаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"