Северна Корея се съгласи на ядрен мораториум

Северна Корея се съгласи на ядрен мораториум
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съединените щати съобщиха днес, че Северна Корея е приела да въведе мораториум върху изстрелването на ракети с голям обсег, ядрените изпитания и дейностите по обогатяване на уран, извършвани в нейния атомен комплекс Йонбьон.

Пхенян също така се съгласи с връщането на инспекторите от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), които да контролират прилагането на мораториума върху обогатяването на уран в Йонбьон, посочи говорителят на държавния департамент Виктория Нулънд, цитирана от АФП.

Освен това САЩ съобщиха, че скоро ще подновят своята помощ в храни за Северна Корея. Този напредък е резултат от разговорите, водени в Китай с оглед подновяване на 6-странните преговори (двете корейски държави, Китай, Япония,Русия и САЩ) за денуклеаризация на Корейския полуостров.

„За да подобри диалога и да докаже ангажимента си за отказ от ядреното оръжие, Корея се съгласи да въведе мораториум върху изстрелването на ракети с голям обсег, а също върху ядрените тестове и дейности, включително обогатяването на уран в Йонбьон, плюс връщането на инспекторите от МААЕ“, се казва в комюникето на говорителя.

От своя страна, САЩ приеха да организират среща със Северна Корея, „за да се финализират необходимите административни детайли, с цел да се регистрира напредък по въпроса за отпускането на 240 000 куб./м хранителна помощ на тази страна.

„САЩ все още изпитват редица тревоги във връзка с поведението на Северна Корея в някои сфери, но днешният анонс е доказателство за важен, макар и скромен напредък в опитите й да отговори на тези тревоги“, заключи Виктория Нулънд.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че севернокорейският ядрен мораториум е „умерена първа крачка в правилната посока“ по пътя към мир, предодаха АФП и „Ройтерс“.

САЩ продължават да изпитват „дълбоки опасения“, заяви Клинтън пред Камарата на представителите. По думите й Вашингтон ще продължи да следи отблизо ситуацията и ще „съди севернокорейските лидери единствено по постъпките им“.

В замяна на корейския мораториум, САЩ могат да обмислят вдигане на санкциите срещу Северна Корея, както и да доставят на КНДР приоритетно електроцентрали.

Международната агенция за атомна енергия пък е готова да се завърне в Северна Корея, съобщи генералният й директор Юкия Амано.

„Както казах и преди, Агенцията играе ключова роля в проверката на (севернокорейската) ядрена програма“, отбеляза Амано в комюнике.

„Очаквайки допълнителна информация, стоим в готовност да се завърнем в Йонбьон, за да започнем мониторинг на действията, при поискване и със съгласието на Управителния съвет“, допълни директорът, цитиран от „Ройтерс“.

През 2009 г. КНДР експулсира инспекторите на МААЕ от ядрения си комплекс Йонбьон. Миналата седмица Вашингтон и Пхенян разговаряха в Пекин за подновяване на 6-странните преговори за денуклеаризация на Корейския полуостров. Те бяха първите между двете страни след смъртта на Ким Ир Сен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"