ЕК спира временно пари по ОП „Регионално развитие”

ЕК спира временно пари по ОП „Регионално развитие”
Решението е взето след одитна мисия на Европейската комисия, която открила значителни пропуски при работата на системите за управление и контрол на обществените поръчки. Снимка: bezpartien.com
A A+ A++ A

Европейската комисия временно спира плащанията по Оперативна програма “Регионално развитие”, съобщи говорител на Европейската комисия, предаде БНТ. Писмото за това е било изпратено на българските власти сутринта във вторник.

Решението е взето след одитна мисия на Европейската комисия, която открила значителни пропуски при работата на системите за управление и контрол на обществените поръчки. Европейската комисия е в контакт с националните власти, които трябва да направят подобрения и да нанесат корекции в Оперативна програма "Регионално развитие".

Парите са спрени временно и плащанията ще бъдат възстановени отново, след като Комисията сметне, че българските власти са предприели необходимите мерки за премахване на нарушенията, добави говорителят на Комисията.

Очаква се властите в София да изпратят отчет за предприетите мерки.

По информация на БГНЕС са спрени плащанията по ОП "Регионално развитие" в частта й свързана с градското развитие и развитието на туризма, като прекъсването се дължи на огромните нарушения предимно в община Бургас.

Причината за тази мярка са резултатите от одитни доклади, извършени в периода 2009 – 2013 година. В тях се визират конкретни нарушения на обществени поръчки.

Нарушения са констатирани и в Асеновград, както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Предстои повторна проверка на обществените поръчки, свързани с градското развитие и развитието на туризма.

До приключването на проверките временно се замразяват плащанията на 90 млн. евро.

#пари #ЕК #ОП "Регионално развитие" #развитие #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници