Избори ще има, но не се знае кога

Избори ще има, но не се знае кога
Сергей Станишев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че въвеждането на задължителното гласуване е добра и сериозна промяна, затова трябва да се направят законодателни промени за провеждането й. Според него е необходимо масирано участие на хората във вота, за да бъде легитимна властта. За реализиране на тази си идея Станишев ще търси подкрепа от всички парламентарни партии. Той каза също, че предсрочните парламентарни избори не бива да бъдат протакани, защото явно властта не е достатъчно легитимна, но не трябва да се бърза. Ще трябва да се проведат консултации с партиите и президента. Също така трябва да се гласува бюджет за следващата година, за да има стабилност в държавата. Изявлението бе направено на пресконференция в парламента.

Станишев уточни, че той не може да дава дата за избори, защото това е работа на президентската институция. Също така е изненадан от изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, че е време за предсрочни избори.

„Още от нощта на изборите и в следващите дни до вчера обществото беше залято от много интерпретации, политически сценарии и планове, всички те водени от политически сметки, а не от загриженост за държавата. Трябва да сме наясно, че нова политическа рамка създадоха не приказките, а резултатите от изборите. Прибързано е тържеството на ГЕРБ. БСП се представи далеч под очакванията и на социолози, и на БСП. За мен не е изненада искането на ГЕРБ за незабавни избори. В това няма нищо ново“, добави той.

Той не пропусна да заяви, че по време на управлението на правителството ГЕРБ са се опитвали да дестабилизират държавата.

Станишев коментира също, че министрите са с доказани експертни качества, но нямат достатъчна комуникация с обществото. Според него управлението им е било саботирано.

„Днес всички са се вторачили – каква би била датата за предсрочни избори. За пореден път те се представят за универсално решение на всички болести и проблеми. Ако приемем резултатите от вота за представителни, ни очаква достатъчно фрагментиран парламент, трудно коалиционно управление с оспорена легитимност заради самата среда, която се създаде през последните години“, заяви Станишев.

Той смята, че избори през пролетта на следващата година не са добро решене. Според него правителстото трябва да си свърши работата по подготовката на бюджета. Това се прави през лятото.

#Сергей Станишев #Станишев #ГЕРБ #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници