Меркел: ЕС няма да оцелее без голяма промяна

Меркел: ЕС няма да оцелее без голяма промяна
Германският канцлер Ангела Меркел определи ситуацията в Европа като толкова неприятна, че е дошъл моментът за голяма промяна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел определи ситуацията в Европа като толкова неприятна, че е дошъл моментът за голяма промяна, и призова за преразглеждане на европейските договори.

В една от най-драматичните си речи от началото на кризата в еврозоната германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ситуацията в Европа е станала „неприятна“ и Европейският съюз няма да оцелее, ако не покаже на света, че може да се адаптира към дълговата криза, която в последните седмици драстично се усили и пося съмнения относно бъдещето на европейската валута.

Забележките на Меркел бяха приети по-скоро като призив към европейските й партньори за промени в Лисабонския договор, отколкото като сигнал, че Германия е готова да обмисля нови мерки за справяне с кризата.

„Време е за пробив към една нова Европа“, каза Меркел по време на конференция в Берлин, предаде „Ройтерс“.

„Една общност, която твърди, че независимо какво се случва в останалата част от света, тя никога няма да промени основните си правила, просто не може да оцелее. Убедена съм в това“, заяви канцлерът.

„Тъй като светът толкова много се променя, ние трябва да сме готови да посрещнем предизвикателствата. Това ще ни направи повече европейци, а не по-малко“, добави тя.

По думите на Меркел декларирането на добри намерения вече не е достатъчно, а са нужни искрени структурни реформи, които да подлежат на мониторинг.

Според нея това трябва да стане бързо, „защото светът няма да чака Европа“.

#Ангела Меркел #германски канцлер #Германия #ЕС #Европа #еврозона #еврозоната #Лисабонски договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"