Орешарски разпоредил спиране на „Южен поток“

Орешарски разпоредил спиране на „Южен поток“
Американските сенатори посетиха България този уикенд в рамките на своята визита в Източна Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на „Южен поток”, докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. Това съобщи самият той след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и с запитването от страната Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, допълни Орешарски.

В отговор на въпрос дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката, Орешарски обясни:

„Има запитване от страна на Европейската комися и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение”.

Американските сенатори посетиха България този уикенд в рамките на своята визита в Източна Европа.

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в един кризисен период в развитието на региона, е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност”, заяви Орешарски.

Той обяви, че по време на срещата със сенаторите са обсъдили вътрешнополитическата ситуация в страната, в контекста на известните скептични тенденции в Европа.

„Още веднъж подчертах един от критериите, че България е между малкото страни, които не вкараха евроскептични депутати в Европейския парламент”, допълни Орешарски.

„Обсъдихме украинската криза. Подчертах българската позиция, че винаги е била за запазване на териториалната цялост на Украйна и за мирно дипломатически разрешение на конфликта”, обясни Орешарски и изрази надежда, че новият украински президент ще намери верните подходи в това отношение.

По време на срещата е станало дума и за един от най-важните елементи за България - енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ.

„Запознах сенаторите с усилията в последната година, а и преди това, за диверсификация на доставките на газ и за приоритета, който поставяме на южния газов коридор Шах Дениз”, заяви Орешарски.

 

#Южен поток #спиране #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"