Какво се случва след оставката на кабинета "Орешарски"?

Какво се случва след оставката на кабинета "Орешарски"?
Каква е процедурата след оставка на парламента? Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако бъде приета оставката на правителството, трябва да започнат консултации при президента с най-голямата парламентарна сила за съставяне на ново правителство. В случая това е ГЕРБ.

Ако партията не желае да го направи, както и вероятно ще се случи, държавният глава дава мандат на втората политическа сила, за консултации. При положение, че БСП, която е втората сила тя също няма да срещне подкрепа за кабинет. Следва даване на мандат на трета политическа сила – вероятно на ДПС. Ако и трите формации откажат да съставят правителство, то президентът издава указ за разпускане на 42-ото НС и насрочване на парламентарни избори

Изборите ще бъдат организирани именно от служебно правителство, което по своята форма е ограничено – не може да сключва важни за страната договори, да взима радикални решения и пр. То няма и парламентарен контрол, тъй като НС е разпуснато.

Консултациите между представителите на парламентарните групи могат да се проведат до края на следващата седмицата и тогава ще е ясно как страната ще бъде управлявана до предсрочните избори. Има решение на Конституционния съд от 1992 г., което постановява как да се процедира при предсрочно подаване на оставка от министър-председател.

Справка в Конституцията на Република България показва, че правомощията на Министерския съвет се прекратяват при гласуване на недоверие на министър-председателя или кабинета, при оставката на кабинета или на министър-председателя и при смърт на последния.

Трябва да се прави и разлика между правителство от експерти и служебно правителство – те не са едно и също, но могат и да бъдат. Разликата е, че служебният кабинет може да бъде назначен само при разпуснат парламент, докато за правителство от експерти това не е задължително.

Назначаването на правителство от експерти до края на това Народно събрание може да направи и самият парламент – подкрепено от достатъчно мнозинство, с ясни ангажименти, включително – провеждането на изборите, без значение кой ще е т.нар. мандатоносител.

Служебното правителство се назначава от президента. Единственото условие, което е записано в основния закон на държавата е, че държавният глава не може да назначи служебен кабинет в последните три месеца от своя мандат. 

#ГЕРБ #БСП #Народно събрание #предсрочни избори #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »