Министерство забранява – не забранява трансплантации

Министерство забранява – не забранява трансплантации
Д-р Стойчо Кацаров развърза скандала, като съобщи за писмото на Агенцията по трансплантации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трансплантациите в болница „Лозенец“ са спрени с писмо на Агенцията по транплантациите от 22 февруари, а от Министерството на здравеопазването официално обявиха, че агенцията не е отнемала разрешението за извършване на трансплантации в болницата.

Скандалът избухна, след като д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването цитира в ефира на БНР част от писмото на Агенцията по трансплантации към здравния министър.

„Във връзка с извършената проверка в Университетска болница „Лозенец“ предлагат да се преустановят сърдечни, бъбречни, белодробни и чернодробни трансплантации в болница „Лозенец“. Предлагат да се създаде работна група специално по отношение на трансплантациите на деца, от специалисти от цялата страна, не само от болница „Лозенец“, и да се изработи цялостна програма за развитие и стандарт за чернодробни трансплантации при деца. На практика те потвърждават всичко, което ние изнесохме като факти и обстоятелства на редица пресконференции“, каза д-р Стойчо Казаров.

От Центъра за защита правата в здравеопазването още през февруари заявиха, че ще сезират прокуратурата за незаконност на трансплантациите в болница „Лозенец“. По думите на Кацаров тяхната информация вече е потвърдена и от компетентния орган.

От Министерството на здравеопазването се ангажираха да вземат окончателно решение по казуса до края на следващата седмица.

Те поясниха, че има писмо до здравния министър, в което се препоръчва временно да се преустанови извършването на сърдечни, чернодробни и белодробни трансплантации. Министърът на здравеопазването пък е разпоредил на Агенцията по трансплантации да спази закона и да извърши необходимите действия.

#Министерство на здравеопазването #трансплантации #болница „Лозенец“ #Център за защита правата в здравеопазването #д-р Стойчо Кацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници