Мечки обикалят Родопите и плашат хората

Мечки обикалят Родопите и плашат хората
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама мъже са били нападнати от мечка в родопската  местност Сосковчето. Единият, на 56-годишна възраст, е пострадал от наранявания,  докато е бягал от животното.

Мечките нанасят много материални щети

Преди повече от месец са били унищожени пчелни кошери, а в края на април в чепеларското село Забърдо са разбили склад за жито, шест овце са били открити убити, а други - сериозно ранени.

Служители на „Група за бързо реагиране” периодично провеждат разяснителни кампании как хората да реагират при среща с мечка.

Въпреки това

не са зачестили случаите с нападнати хора от мечки

тъй като случаят от вчера е бил единственият сигнал, получен на тел. 112, каза пред „Фокус“ комисар Красимир Шотаров, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.

Той препоръчва на гражданите да посещават места, които са обозначени като туристически пътеки и зони, в които се предполага, че няма да има мечки.

Също така препоръчва

да бъдем по-шумни, когато се придвижваме в гората

тъй като това кара мечките да се отдалечават или да се отстраняват от пътищата. Най-добре е да не ходим сами в гората.

В случая от вчера мечката е била с малко мече и сигурно е била раздразнена и уплашена, и по тази причина е нападнала хората. Нападнатите не са направили нищо, за да предизвикат животното. Те най-вероятно са попаднали на мястото, обитавано от мечката.

„Тези животни не си напускат територията така случайно и поради тази причина са били нападнати мъжете. В региона има повече мечки, отколкото е съгласно нормативите“, подчерта комисар Шотаров.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници