Русия въведе авансово плащане за газа към Украйна (обновена)

Русия въведе авансово плащане за газа към Украйна (обновена)
Ако Киев не се издължава предварително за бъдещите доставки, подаването на природен газ към Украйна ще бъде преустановено. Снимка: www.vesti.bg
A A+ A++ A

„Нафтогаз Украйна“ не е превела на „Газпром“ никаква част от дълговете си, предаде РИА Новости, позовавайки се на говорителя на руската компания. Русия въведе авансово плащане. Ако Киев не се издължава предварително за бъдещите доставки, подаването на природен газ към Украйна ще бъде преустановено.

През зимата може да възникнат проблеми с газоснабдяването на ЕС, ако не бъдат запълнени подземните хранилища в Украйна. Това предупреди европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му, през последните няколко седмици „Нафтогаз“ е вкарал 12 милиарда куб. м газ в своите хранилища.

Той посочи, че Украйна е покрила задълженията си за руския газ за периода януари – март, а задълженията й за ноември – декември 2013 г. и април – май т.г. възлизат на 3.9 милиарда долара.
При готовност за компромисно споразумение за газа до такова може да се достигне до края на седмицата, смята Йотингер.

Украйна трябваше да плати 1,95 млрд. долара до 10 ч. московско време на 16 юни. 

В Киев приключи последният кръг от преговорите за цената на газа във формата ЕС – Украйна – Русия. Срещата, която се проведе в Кабинета на министрите на Украйна, продължи до малките часове на нощта, но завърши без резултат, а позицията на „Газпром“ е останала непроменена.

„Руската страна очаква изплащане на натрупания газов дълг в размер на 1,951 млрд. до 10 ч. сутринта на 16 юни. В случай че тази сума не ни бъде изплатена, както бяхме обявили по-рано, газовите доставки към Украйна ще бъдат приведени в режим на предплащане. Ние не постигнахме споразумение и шансовете това да се случи са слаби. Ако не получим предплата до 10 часа московско време, ние ще спрем доставките на газ“, съобщи по-рано официалният представител на руския енергиен гигант Сергей Куприянов.

„С всеки следващ кръг от преговори ние виждаме, че руската страна реално не е настроена за откриване на компромис“, заяви в отговор украинският министър на енергетиката Юрий Продан.

Същевременно Европейската комисия изрази убеденост, че е възможно откриването на решение на газовия спор между Украйна и Русия. Това се случи след приключването на последния кръг от тристранните преговори, които се проведоха преди няколко часа в Киев.

На състоялия се през нощта срещу понеделник пореден кръг от преговори между Украйна, Русия и ЕС по въпроса за доставките на природен газ европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер е представил пакет от предложения, които могат да помогнат да се намери компромисно решение, предаде Интерфакс.
ЕК предлага на Русия и Украйна да се съгласят украинската страна да погаси половината от двумилиардния си дълг, а останалата част да бъде изплатена на шест вноски до края на годината.

При това доставките на руския газ не трябва да бъдат прекратявани, а плащанията за тях трябва да се осъществяват своевременно в съответствие с действащия договор.

Предложението на ЕК включва понижаване на цената за газ за летния период – 300 долара за 1000 куб.м, и 385 долара за зимния период.

#Русия #Украйна #газ #Сергей Куприянов #Газпром #Гюнтер Йотингер #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"