За първи път у нас: Революционна диагностика за рак на простатата

За първи път у нас: Революционна диагностика за рак на простатата
A A+ A++ A

Революционна методика за точна диагностика на рак на простата вече може да се направи и в България, с единствения в страната апарат, купен от пловдивската клиника „Медикус Алфа“.

Впечатлен съм от високата резолюция на образа

3D визуализацията, изключително прецизното вземане на прицелни биопсии от всички суспектни зони в простатата“, каза националният консултант по урология проф. Александър Хинев.

Той, заедно с уролозите д-р Рангел Старев и д-р Маджид Кадим, и хистолога д-р Георги Иванов, проведоха изследвания на първите осем пациенти с авангардната методика Хистоскенинг ТТ/HistoScanning TT.

Цената на апарата е 240 000 лева, а пловдивското лечебно заведение е едно от  25-те в Европа с такава апаратура.

Често се случва клинично значим рак на простатата да

не може да бъде открит при диагностика с досегашните методи

обясни проф. Хинев. Честотата на този пропуск може да бъде по-висока от 25-30 на сто.

Страхът, че може да не е открит клинично значим рак на простатата при мъже с предходни негативни биопсии и постоянно подозрение за рак на простатата, често води до повторни биопсии.

Стандартната биопсия на простата е характерна с висок процент фалшиво-негативни резултати

и ниско ниво на откриваемост на простатен карцином, както и усложнения, свързани с вземането на множествени трансректални биопсии от простатата.

Проф. Хинев обясни предимствата на новия високотехнологичен метод: „Апаратът е последна генерация за ултразвуково 3D цветно изобразяване на простата и е в състояние с точност между 90 и 99 на сто да идентифицира злокачествено огнище в простатата с големина до 0,1 куб. см  (карцином под 0.2 куб. см се счита за клинично незначим), като по този начин превъзхожда най-точната досега магнитно-резонансна томография (73 процента).

Изследването продължа до половин час

и не е травматично за пациента.

Откриването на рака на простатата в ранен стадий позволява напълно успешното му излекуване с методи, които запазват нормалната уринарна и еректилна функция на мъжа.

Лошото е, че заболяването все повече се среща и при 40-годишни, като много често протича без никакви симптоми.  Затова е задължително мъжете, навършили 50 години, като първа стъпка да изследват  простатоспецифичния антиген (PSA).

В България всяка година се диагностицират нови 3 500 случаи.

#рак #простата #апарат #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници