Поправят Хаинбоаз до 15 дни

Поправят Хаинбоаз до 15 дни
Отварят прохода на Републиката до 15 дни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Движението през прохода на Републиката се очаква да бъде възстановено до 15 дни, съобщи областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев пред Дарик. В понеделник сутрин той бе на оглед в прохода, който пострада сериозно при наводнението в четвъртък.

В момента възстановителните работи на Хаинбоаз текат с пълна сила. Инж. Рачев информира, че строителите са обнадеждени и смятат, че ще успеят да съкратят наполовина предварително обявения от пътната агенция едномесечен срок за ремонт. Пътят през прохода се насипва и вече е разчистен от дървета и скални отломки.

Към момента обстановката в района е спокойна, язовирите се изпускат контролирано, реките са в коритата си, заяви инж. Рачев. Започнала е вече и превантивна дейност за почистване на деретата и реките.

По думите му именно това е причината за бедствието в района. В продължение на 20 години тук се сече незаконно, а боклуците и отрязани клони се захвърлят, където попадне. Именно те са изградили една тапа, която е задържала придошлия порой. Когато водата е натиснала, тапата се е отпушила и стихията е помела всичко пред себе си, допълни инж. Рачев.

Пострадалият участък бе посетен в събота от председателя на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. Той обяви, че за ремонта на прохода ще бъдат отпуснати 1 милион лева.

#Хаинбоаз #Георги Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »