Не се оплаквайте! Това води до сърдечен удар!

Не се оплаквайте! Това води до сърдечен удар!
Снимка: Даниел Димитров
A A+ A++ A

Хората, които се оплакват от ефекта на стреса върху здравето си, е два пъти по-вероятно да получат сърдечен удар, отколкото тези, които не се обявяват за стресирани. Това показват данниге от изследване, направено във Франция.

Хроничният стрес се отразява на имунната система чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки и изостря възпалението на атеросклеротичната плака. Това се посочва в друго проучване, публикувано в сп. Nature Medicine (Nature.com).

Белите кръвни клетки играят важна роля в борбата срещу инфекциите

"Но, когато имате прекалено много от тях или те са на грешното място, могат да бъдат вредни", казва Матиас Нахрендорф от Харвардското медицинско училище (Harvard.edu) в Бостън, един от съавторите на проучването.

Плаката е прогресивно натрупване на отлагания, особено мазнини, по стените на артериите, които в крайна сметка се втвърдяват и се свиват. Когато плаката се откъсва или отделя, е вероятно да се образуват съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или инсулт.

Учените изследвали 29 лекари интернисти, работещи в интензивното отделение, като ги подлагали на кръвни проби по време на работа, но и когато били в отпуск. Те трябвало да попълнят и въпросници за равнището на възприемане на стреса.

Като сравнили пробите, учените успели да покажат, че

стресът активира клетки в костния мозък, които причиняват свръхпроизводство на бели кръвни клетки

Излишъкът от клетките създал тенденция те да се натрупват заедно на вътрешната стена на артериите, което изострило възпалението на атеросклеротична плака и довело до образуването на съсиреци.

В трето изследване, публикувано в mBio (Asm.org), списанието на Американското общество за микробиология, изследователи оценяват ролята на бактериите в отслабването на атеросклеротичните плаки.

Според Дейвид Девис от нюйоркския университет "Бингхемптън" (Binghamton.edu)

стресът отделя хормони, които атакуват като леплив филм вътрешността на артериите

Този леплив слой или "биофилм" аглутинира бактериите. Когато те получат молекулярен сигнал, те се освобождават чрез отделяне на ензими, които могат да дестабилизират атеросклеротичната плака.

За да достигнат до тези заключения, изследователите култивирали различни видове бактерии, които подложили на въздействието на норепинефрин – стресов хормон. Най-малко една от тях - Pseudomonas Aeruginosa, е била способна да разтвори биофилма.

Според изследователя регулирането на тази бактерия в артериалната плака може да бъде "толкова важно, колкото това на холестерола".

Холестеролът е един от рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. Други рискове са високото кръвно налягане, тютюнопушенето, затлъстяването, диабетът или генетичното предразположение.

#стрес #сърдечен удар #инфаркт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »