Станишев отива в ЕП, но остава начело на БСП – вижда избори през есента

Станишев отива в ЕП, но остава начело на БСП – вижда избори през есента
„Ще предложа Атанас Мерджанов за председател на ПГ на „Коалиция за България“. Той има достатъчно професионален опит и диалогичност, за да се справи с тази отговорност“, съобщи председателят на БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че е решил да стане депутат в Европейския парламент, но „това не означава, че подавам оставка като лидер“.

Станишев все пак посочи, че БСП има нужда от промяна.

Бившият премиер заяви, че кани партиите в парламента на консултации в петък, като основните теми ще бъдат „предсрочните избори, задачите на Народното събрание, ролята евентуално на служебен кабинет, начин на номиниране на еврокомисар, политическа, социална ситуация в страната“.

Според него евентуалните предсрочни избори могат да се проведат между 28 септември и 12 октомври, „за да се чуят всички мнения“.

„Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер, но БСП има нужда от промяна, нова енергия“, казва Станишев.

„Поканата ще е за консултации в петък в НС“, посочи той и изрази надежда другите партии да се съгласят на консултациите.

„Ще продължавам битката за България на левите идеи, за силна левица, която е способна да води страната напред. Вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация. Предстоят ни тежки избори, независимо от датата, трябва да сме силни, безкомпромисни на базата на нашите ценности. Убеден съм, че на следващите избори БСП трябва да е носителят на промяната на България“, заяви лидерът на БСП.

Относно решението си да отиде в Европарламента Станишев отбеляза: „Получих и писмо от Шулц, в което той изявява желание да работим още по-тясно, всичко това налага активното ми присъствие в работата на ЕП“.

„Новата роля, в която влизам, е продиктувана от новата ситуация в Европа и страната след изборите“, каза още той.

Станишев аргументира решението си с допълнителните отговорности, с които е натоварен на европейско ниво, като функция от позицията му на лидер на ПЕС, да води и преговори между ПЕС и ЕНП с Мартин Шулц.

„Не успяхме да постигнем убедителна победа на левицата в Европа, въпреки че най-губещи бяха ЕНП, които загубиха 50 депутати. Ние останахме втора политическа сила след ЕНП, това означава, че няма просто да налагаме левите политики в Европа, а ще трябва да ги извоюваме. Преговорите в ЕП не са просто разпределяне на позиции. Европейските социалисти държим водеща да бъде ЕК, като политики“, подчерта Станишев.

„Ще предложа Атанас Мерджанов за председател на ПГ на „Коалиция за България“. Той има достатъчно професионален опит и диалогичност, за да се справи с тази отговорност“, съобщи председателят на БСП.

#Сергей Станишев #Европейски парламент #БСП #предсрочни избори #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници