Всеки трети български ученик e с наднормено тегло

Всеки трети български ученик e с наднормено тегло
Снимка: APRA Porter Novelli
A A+ A++ A

Общо 30,2 на сто от учениците на възраст от 6 до 19 години страдат от наднормено тегло, от които със затлъстяване са 12,7 на сто.

Данните са от национално представително проучване на храненето на учениците в България на Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра „Педиатрия“ на Медицинския университет в София.

Само 24 процента от изследваните деца упражняват препоръчваната

физическа активност от минимум 60 минути на ден

а 35 на сто са физически активни два дни в седмицата или по-малко. Все повече от децата с наднормено тегло не приемат пресни плодове и пълнозърнести храни.

„Един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България, е нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност. Те са важен фактор за относително увеличаващия се дял на деца и възрастни, страдащи от затлъстяването“, казва доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.

Според нея

зърнените храни са важен източник на енергия

като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества.

Дулева допълва още, че сутрешната закуска е много важна, тъй като след дългия нощен сън организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества. Това прави закуската чудесно начало на деня и осигурява енергия за учене, игри и спорт.

Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок.

#здраве #наднормено тегло #затлъстяване #храна #хранене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници