Без ракети срещу градушки, реколтата под въпрос

Без ракети срещу градушки, реколтата под въпрос
Реколтата в страната може да пострада сериозно от липсата на противоградни ракети. Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Реколтата в страната е сериозно застрашена не само поради обилните валежи и наводнения. Оказва се, че продукцията на земеделците, разположена върху милиони декари на открито, може да бъде унищожена заради липсата на противоградни ракети.

Преждевременното изчерпане на ракетите се дължи на истински прецедент за България - необичайно много градоносни облаци със силен интензитет, по които само за един месец са били изстреляни 7300 ракети. Това е два пъти повече, отколкото са използват за цялата минала година.

Сериозно притеснени от липсата на ракети срещу градушки са и по-малките производители, които разчитат на това, което изкарат от градините си вкъщи.

Само преди дни мощни градушки унищожиха хиляди декари земеделски култури не само в Северозападна България, но и на доста места в Южна България. Полигоните за борба с градушките у нас защитават 2/3 от обработваемата земя в България. Само полигонът при село Голям Чардак обхваща площ от над 2 милиона декара.

Една ракета срещу градушки струва 300 долара. Ако държавата не отпусне 2 милиона и половина за закупуване на нови ракети, стотици хиляди фермери са обречени.

 

#България #пшеница #градушки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници