Саркози задържан под стража заради аферата „Бетанкур“

Саркози задържан под стража заради аферата „Бетанкур“
Френският експрезидент Никола Саркози беше задържан под стража, за да бъде разпитан за търговия с влияние. Снимка: zn.ua
A A+ A++ A

Френският експрезидент Никола Саркози беше задържан под стража, за да бъде разпитан за търговия с влияние, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Това е безпрецедентна мярка за бивш държавен глава на Франция.

Антикорупционният отдел на съдебната полиция има 24 часа, за да разпита Саркози. Мярката може да бъде удължена един път.

Адвокатът на Саркози бе разпитан в понеделник по подозрение, че е търсел вътрешна информация за случай на бивш политически лидер, съобщава Би Би Си.

Разследващите се опитват да разберат дали Саркози, който беше президент на Франция в периода 2007-2012 година, е обещал престижен пост в Монако на уважаван съдия, в замяна на информация.

Гилбърт Азиберт, един от най-старшите съдии в съда, също бе привикан в понеделник на разпит, както и неговият колега - Патрик Сасуст.

Саркози ще бъде разпитан във връзка с аферата „Бетанкур“ за незаконно финансиране на предизборна кампания. Максималната присъда за търговия с влияние във Франция е три години затвор и 375 хил. евро глоба.

На 16 юни 2010 г. бившата счетоводителка Клер Тибо признава, че през 2007 г. ковчежникът на предизборната кампания на Никола Саркози и на управляващата Франция партия "Съюз за народно движение" Ерик Вьорт, чрез съпругата си Флоренс Вьорт, е получил лично незаконно дарение от семейство Бетанкур на стойност 150 хил. евро. В същото време във Франция съществува законово ограничение личните дарения да са на стойност до 7500 евро на година, от които само 150 евро в брой.

Френската финансова полиция в рамките на разследването по скандала на 9 септември 2010 г. обискира парижката централа на управляващата партия "Съюз за народно движение".

Ерик Вьорт и Никола Саркози отричат отправените им обвинения, като френският президент твърди, че те са политически и имат за цел да го дискредитират. Саркози в публична защита отхвърля отправените към министъра на труда в неговия кабинет публично обвинения в незаконно финансиране на президентската му кампания.

Разследващите могат да задържат Саркози първоначално за 24 часа, като този период може да бъде удължен с още ден.

От Би Би Си припомнят, че неговият предшественик Жак Ширак получи две години затвор условно, след като беше признат за виновен по две точки от обвинението срещу него: „отклоняване на държавни средства“ и „злоупотреба с доверие“.

 

#Саркози #Франция #Бетанкур #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници