Подходящият момент за оставка – в седмицата 21-25 юли

Подходящият момент за оставка – в седмицата 21-25 юли
Премиерът смята, че сега има същата подкрепа от БСП и ДПС както в началото въпреки търканията между двете партии в момента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подходящият момент за оставка на кабинета е в седмицата 21-25 юли. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Имам основателни причини това да не бъде на 21 юли. Най-вероятно в сряда – 23 юли, в четвъртък – 24, или в петъка парламентът ще може да гласува оставката ми“, заяви премиерът.

Орешарски поясни, че датата 21 юли не е подходяща, тъй като тогава се отваря банка КТБ, след поставянето й под специален надзор, и не е добър сигнал, ако в този ден правителството подаде оставка.

Решението за седмицата, в която кабинетът „Орешарски“ да се оттегли, дошло с оглед на датата 6 август, когато е съгласувано президента да назначи служебен кабинет.

Премиерът смята, че сега има същата подкрепа от БСП и ДПС както в началото въпреки търканията между двете партии в момента.

„Най-лесното щеше да бъде да си тръгна и да оставя страната в хаос”, заяви министър-председателят в отговор на въпрос защо не си е подал оставката по-рано.

Той потвърди, че банковата ни система е стабилна, с много добри показатели и определи реакцията на кабинета си в банковата криза като адекватна.

По думите му до момента не са обсъждани имена за еврокомисар и не знае откъде са се появили твърдения, че на 16 юли в Брюксел ще го номинира.

Според премиера Орешарски за тази една година работа са направени много стабилизационни мерки, но кабинетът не е успял да промени системата за финансиране на болниците.

„Най-важното, което не успяхме да променим, е системата за финансиране на болниците, и към настоящия момент системата има същите слабости, както и през последните 14 години“, призна министър-председателят.

Пламен Орешарски обясни, че не са успели да направят тези реформи, защото не е имало достатъчно политическа подкрепа за този тип реформи, които по думите му са „тежки реформи“.

„Виждаме, че и в по-предишния, и в по-предишните два кабинета от началото на този век бяха необходими тези реформи, но не се направиха“, заяви Пламен Орешарски.

На най-често задавания въпрос в последната година „Кой предложи Пеевски“, Орешарски отново отговори, че това е политическо решение.

„Попитайте партиите, може би ще получите по-добър отговор“, заяви премиерът.

#Пламен Орешарски #оставка #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници