България се надява да възобнови „Южен поток”, заяви Плевнелиев

България се надява да възобнови „Южен поток”, заяви Плевнелиев
Европейската комисия трябва да предостави разяснение по повод проекта на „Газпром”, заяви Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се надява да възобнови строителството на участъка от газопровода "Южен поток" след края на проверките на Европейския съюз, заяви в интервю за "Блумбърг" президентът Росен Плевнелиев, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Европейската комисия трябва да предостави разяснение по повод проекта на „Газпром”, коментира държавният глава.

Проектът за газопровод „Южен поток” е с капацитет 63 млрд. куб.м и трябва да минава по дъното на Черно море, за да доставя газ на страните от Южна и Централна Европа с цел да диверсифицира маршрутите за износ на природен газ и да предотврати рискове за транзита.

Европейската комисия се опасява, че този проект значително ще разшири влиянието на Русия в Европа и няма да позволи да бъде изпълнен конкурентният европейски газопроводен проект "Южен коридор", който трябва да свърже Европа с Централна Азия, заобикаляйки Русия. От Кремъл обясниха, че тези опасения са неоснователни. 

Преди година ЕК започна антимонополно разследване срещу проекта "Южен поток". Според оценките й, той противоречи на "третия енергиен пакет" на ЕС. Според ИТАР-ТАСС ЕК обаче е пренебрегнала факта, че междуправителствените споразумения за "Южен поток" са сключени още през 2008 година - т.е. една година преди въвеждането на "третия енергиен пакет".

Българският външен министър Кристиан Вигенин коментира пред същата агенция, че България счита проекта „Южен поток” за ефективна мярка за подобряване на енергийната сигурност на страната.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Южен поток #Русия #ЕК #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"