Путин убедително печели на първи тур

Путин убедително печели на първи тур
В абсолютни цифри Путин получава гласовете на 39 млн. избиратели. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският премиер Владимир Путин е спечелил 63.81 гласа на кандидатпрезидентските избори в Русия след обработване на 99.07% от протоколите, съобщи руската ЦИК.

Втори е кандидатът на компартията Генадий Зюганов (КПРФ) със 17.19%, а независимият милиардер Михаил Прохоров получава 7.78%, показват данните на ЦИК, цитирани от „Фокус“ и БГНЕС.

След тях се нареждат Владимир Жириновски (ЛДПР) с 6.23% и Сергей Миронов („Справедлива Русия“) – с 3.84%, по информация на РИА „Новости“.

В абсолютни цифри Путин получава гласовете на 39 млн. избиратели, Зюганов на 10.3 млн., Прохоров – на 4.3 млн. избиратели, Жириновский – на 3.8 млн., а Миронов – на 2.27 милиона.

Веднага след края на вота в 21 ч. местно време 110 000 привърженици на Владимир Путин се събраха на Манежния площад до Кремъл, за да отпразнуват победата.

„Това бяха не просто избори за президент на Русия, това беше много важен тест за всички нас, за целия наш народ. Това беше тест за политическа зрялост, самостоятелност и независимост“, подчерта Владимир Путин с насълзени очи и дрезгав глас.

„Показахме, че на нас никой нищо не може да ни налага. Показахме, че нашите хора наистина могат да различат желанието за нещо ново, за обновление от политическите провокации, които си поставят само една цел – да сринат руската държавност и да узурпират властта. Руският народ показа, че такива варианти и сценарии не минават на наша земя. Не минават!“, изтъкна Путин и добави, че е победил в честна борба.

От площата той отиде в предизборния си щаб. Там бе поздравен по телефона от съперниците си, социалдемократа Сергей Миронов и националиста Владимир Жириновски. Те окачествиха вота като обективен.

Той им заяви, че предстои много голяма работа и е необходима „консолидация на парламента и цялото общество“.

Путин разговаря и с третия си съперник, олигарха Михаил Прохоров. Преди това пред журналисти бизнесменът заяви, че няма да приеме предложения от него за каквито и да е постове, а ще се посвети на създаването на партия, която ще се стреми към властта.

В разговор със свои поддръжници в щаба Путин заяви, че очите му се насълзили на митинга, но от вятъра.

Владимир Путин е готов за диалог с опозицията, заяви пред журналисти говорителят му Дмитрий Песков.

„В дневния си ред и ежедневната си работа той никога не е изключвал диалога с опозицията и се намираше в постоянен контакт. Няма съмнения, че той ще продължи тази работа“, каза Песков.

„Путин бе и остава абсолютен прагматик и в политиката, и във всички други сфери“, добави говорителят.

От своя страна Генади Зюганов заяви пред журналисти, че не признава изборите за честни и справедливи.

„Не мога да ги призная нито за честни, нито за справедливи, нито за достойни“, изтъкна той пред журналисти.

Лидерът на комунистите уточни, че за него честни са онези избори, по време на които има диалог на властта с опозицията.

Той припомни, че Владимир Путин отказа дебат с опозиционните кандидати. Според Зюганов чиновническият апарат на тези избори е работил за един кандидат.

На три пресконференции в Москва представители на международните наблюдатели заявиха, че не са констатирани значителни нарушения по време на изборите.

В същото време опозиционни групи и неправителствени организации съобщиха за 3000 нарушения.

#Владимир Путин #Дмитрий Медведев #президент #премиер #Русия #избори #ЦИК #Владимир Чуров #Михаил Прохоров #Генадий Зюганов #Владимир Жириновски #Сергей Миронов #Москва #митинг #Манежния площад #Кремъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"