Дмитрий Медведев: Не политизирайте „Южен поток”!

Дмитрий Медведев: Не политизирайте „Южен поток”!
Проектът за изграждането на газопровода „Южен поток“ остава приоритетен, заяви Медведев. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът за изграждането на газопровода „Южен поток“ остава приоритетен, а събитията в Украйна подчертават значението му,  заяви руският премиер Дмитрий Медведев на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич, цитиран от РИА Новости.

„Най-важният проект е „Южен поток“ на територията на Сърбия. Това, че той е приоритетен и сериозен проект, стана очевидно за всички нас, включително и в контекста на събитията в Украйна. Надяваме се, че газопроводът ще помогне да се гарантира надеждността на руските газови доставки за европейските потребители през следващите десетилетия“, посочи Медведев

Той подчерта, че проектът е изгоден за всички участници, и призова да не бъде политизиран.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в България, заяви, че Русия подчертава необходимостта от реализиране на строителството на „Южен поток“ в посочените срокове. Изявлението на  Лавров бе направено на съвместна пресконференция с българския външен министър.

„От наша страна ние подчертаваме необходимостта от неговото (на „Южен поток“) строителство в посочените срокове и потвърдихме готовност да продължим за тази цел конструктивния диалог с всички заинтересовани страни, както със страните, участващи в проекта, така и с Европейската комисия“, каза Лавров.

Той допълни, че руската страна е готова за развитие на сътрудничеството с българските колеги по други енергийни проекти. Но министърът не поясни за кои проекти става дума. 

#Дмитрий Медведев #Медведев #Южен поток #Сергей Лавров #Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »